Aktuelno - Posljednje novosti Poljoprivreda Razno Stočarstvo

Otkup jagnjadi po planu

Program otkupa tržišnih viškova jagnjadi, koji je podržala Vlada Crne Gore, realizuje se ovih dana uspješno.  Otkup je, kako je navedeno u saopštenju MInistarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, počeo u prvoj sedmici septembra, a na terenu ga realizuju MI Goranović (NK), Mesopromet (BP) i HM Durmitor (ŽB). Procjena je da će ovi privredni subjekti otkupiti oko 14.000 jagnjadi od stočara širom Crne Gore.

– Otkup jagnjadi u ovoj godini ima posebnu važnost i značaj za poljoprivredne proizvođače, kada je, zbog pandemije COVID19, pristup potrošačima i plasman poljoprivrednih proizvoda otežan. Pored blagovremenog i sigurnog otkupa sezonskih viškova, značiće i podršku dohotku proizvođača jer će se jagnjad otkupljivati po cijeni višoj od prošlogodišnje, odnosno po 2,5 eura po kilogramu žive mjere. Cijena mesa za penzionere biće kao i u prošloj godini – 4,40€/kg, uz plaćanje na osam mjesečnih rata – navedeno je u saopštenju.

Vlada će finansijski podržati ovaj program tako što će Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO obezbijediti subvencije u iznosu od 1,3€/kg mesa: solidarno sa 1,1€/kg mesa, a preostali dio od 0,20€/kg Ministarstvo poljoprivrede, zbog povećane otkupne cijene, kao vid podrške dohotku poljoprivrednih proizvođača, u cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid 19.

Investiciono razvojni fond Crne Gore je, kako je navedeno, obezbijedio kreditna sredstva u iznosu od 2 miliona eura za finansiranje otkupa i blagovremenog plaćanje poljoprivrednim proizvođačima.