Aktuelno - Posljednje novosti Poljoprivreda Razno

Za Selo sad 10 miliona

Nakon predloga i inicijative Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pored projekta Evropa sad, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u saradnji sa parlamentarnom većinom odborilo je sredstva za posebnu komponentu “Selo sad” kroz koju će u Budžetu za poljoprivredu biti opredijeljeno dodatnih 10 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Vlada će dodatno podržati poljoprivredu kao jedan od strateških razvojnih sektora, ojačati selo kroz povećanje stočnog fonda i jačanje ruralne infrastrukture sa posebnim fokusom na obezbjeđivanje vode u svim crnogorskim selima u narednim godinama – navedeno je u saopštenju.

Projekat će se realizovati kroz implementaciju Agrobudžeta za 2022. godinu, a budžetom će pored 40,2 miliona biti opredijeljeno 10 miliona eura dodatnih razvojnih sredstva za sektor poljoprivrede u Crnoj Gori.

Sredstava će se između ostalog odvojiti za: povećanje premija koje se odnose na hektar obradive površine; povećanje stočnog fonda i stimulisanje poljoprivrednika; povećanje premija koje se odnose na subvencije po grlu stoke; te jačanje putne infrastrukture; nabavku steonih junica i plotkinja sitne stoke. Takođe, sredstva su namijenjena i za edukaciju poljoprivrednih proizvođača, bredniranje proizvoda, jačanje individualnih prerađivačkih kapaciteta; Jačanje palsteničke proizvodnje; Jačanje voćarsko – vinogradarskog sektora; poribljavanje rijeka i jezera, povećanje populacije riba autohtonih sorti; nabavku sadnog materijala i pošumljavanje opožarnih površina i goleti.

– Jedan od prioriteta u projektu je podrška za izgradnju ruralne infrastrukture, seoski putevi, elektrifikacija i vodoprivredni objekati kako bi u narednom periodu obezbijedili neophodne osnovne uslove za život za svako domaćinstvo u Crnoj Gori – naveli su iz resornog ministarstva.