Hortikultura

Uzgoj orhideja

Porodica orhideja (Orhideaceae) je po brojnosti druga najveća porodica u biljnom svijetu sa oko 700 rodova i oko 20 000 vrsta

U prirodnom staništu orhideje rastu u sjeni lišća u krošnjama ili na tlu u korijenju stabala, ali se, u zavisnosti od vrste mogu prilagoditi našim životnim uslovima.

U našim domovima najčešće se mogu naći vrste iz roda Phalaenopsis čiji su cvjetovi raskošni, dugo traju i cvjetaju svakih nekoliko mjeseci. Orhideje iz ovog roda najbolje bi bilo smjestiti na istočni prozor. Ljeti bi taj prozor, tokom popodnevnih sati, trebalo zakloniti zastorima. Vrste iz roda Phalaenopsis zahtijevaju visoku vlagu (60-70%) i ne pretjerano puno svijetla, pa ih možete držati i na južnom prozoru. Potrebno je izbjeći direktno izlaganje biljke suncu, kako ne bi dobila opekotine po listovima. Takođe, ukoliko svoju orhideju budete držali na tamnom mjestu njeni listovi će postati tamni i rijetko će cvetati.

Biljka može da se presadi nakon jedne do tri godine i uvijek se presađuje nakon cvetanja, nikako prije ili za vrijeme cvetanja. Prilikom presađivanja pazite da ne povrijedite korijen, a sve trule djelove odstranite.

Najbolji način zalivanja orhideja je potapanje, na taj način se kora koja se nalazi u supstratu napuni vodom i polako otpušta vlagu, što odgovara korijenju orhideje. Sljedeće potapanje prepučuje se kada supstrat postane potpuno suv. Kad temperatura padne ispod 18 °C treba smanjiti zalivanje kako korijen ne bi počeo da truli. Poželjno bi bilo redovito prskanje listova.

Orhideju možete prihranjivati vještačkim tekućim gnojivom, tako što razrijedite gnojivo na jednu četvrtinu i dodate u vodu gdje potapate orhideju, i tako tri ili četiri zalivanja.

Recenzija
Sending
User Review
0 (0 votes)