Ljekovito bilje i šumski plodovi

Ljekoviti neven

Ljekoviti neven odbija insekte

Neven (Calendula officinalis) je ukrasna I ljekovita biljka koja se koristi u narodnoj i u zvaničnoj medicini. U ljekovite svrhe koriste se suvi cvjetovi, ili se koriste samo latice cvjetova.

U tradicionalnoj, narodnoj medicini se upotrebljava u obliku čajeva koji pomažu liječenje želučanih i crijevnih bolesti, za ispiranje usne šupljine i grla, a u obliku raznih krema koristi za liječenje otoka, opekotina, uboda pčela i slično.

Neven ima primjenu i u organskoj proizvodnji povrća jer svojim mirisom redukuje prisustvo štetnih insekata i na taj način štiti usjeve. Takođe, od listova i cvjetova nevena pravi se veliki broj zaštitnih sredstava.

Neven ima specifičan miris, koji odbija komarce, ali i druge insekte i bube. Posebno je dobar kao zaštita od komaraca, jer ih njegov miris odbija. Posadite ga u vrt ili saksije blizu ulaznih vrata i kod otvorenih prozora da biste zaustavili insekte.

Neven je jednogodišnja, ređe dvogodišnja zeljasta baštenska biljka, koja nije zahtjevna i lako se gaji. Stabljika nevena je uspravna, u gornjem delu razgranata, visoka od 20 do 70 cm. Vretenast koren nevena raste duboko u zemljištu, ukus cvjetova je gorak, a listovi su slatkasto-gorki. Cvjeta od maja pa do prvih mrazeva. Cvjetovi se obnavljaju tokom cijelog ljeta, koji se sami rasijavaju u prirodnom staništu, zbog čega mnogi misle da se radi o višegodišnjoj biljci.

Neven voli direktno sunce, a njegovi cvjetovi se okreću prema suncu i upijaju svjetlost. Uspijeva na sunčanim, ali i na polusjenovitim mjestima. Nije osjetljiv na sušu i odgovara mu umjereno zalivanje.

Voli glinasto pjeskovito zemljište, ali odlično uspijeva na skoro svim tipovima zemljišta, od kisjelog do baznog,osim pretjerano vlažnog zemljišta.

Razmnožava se sjemenom koje se sije u jesen ili proljeće, a sjeme nevena zadržava klijavost 5 do 6 godina. U prosječnim uslovima sjeme niče za četiri do pet dana. Kada sjeme isklija treba ga obilno zalivati, a pošto ponik ojača i dostigne visinu od tri do osam centimetara, može da se rasadi na rastojanju od 30 do 40 cm. Lako podnosi presađivanje i brzo se razvija, a za 40 do 50 dana cveta.

Precvetale cvetove nevena treba odstranjivati, jer to podstiče stvaranje novih, a na taj način se sprečava pretjerano samozasijavanje i prdužava aktivni rast.

Neven je posebno vizuelno zanimljiv u kombinaciji sa plavim cvijećem.

Sprečava pojavu parazita

Neven je u bio-bašti neophodan za očuvanje zemljišta i sprečavanje pojave parazita. Svojim mirisom tjera nematode iz zemljišta. Posebno je korisno da se sadi na mjesta gde se primijeti rascijepljeno biljno korijenje. Preporučuje se da se neven posadi na gredice u bašti sa paradajzom i kupusnjačama, kao što su kupus, kelj karfiol, brokoli i keleraba.

Recenzija
Sending
User Review
0 (0 votes)
Tagovi