Povrtlarstvo

Krupni i sočni plodovi paradajza u samo 4 koraka

Paradajz je definitivno ona povrtarska biljka koju najčešće sadimo i čije plodove najviše volimo da uberemo. Ona se može naći u skoro svakoj bašti. Baš zato što je tako omiljena među povrtarima i domaćicama, mnogi žele da plodovi koje uberu budu što ukusniji. Ukoliko do sada plodovi vašeg paradajza nisu bili toliko krupni i sočni kao što ste očekivali, pročitajte naše savjete i saznajte gdje ste griješili.

1. Odabir sorte ili hibrida paradajza

Svaka sorta paradajza neće uvijek biti dobra ukoliko se sadi na različitom zemljištu ili za različite uslove uzgoja. Na primer, nećete postići jednak efekat sa istim hibridom paradajza ako ga gajite na otvorenom prostoru i na terasi.

Zato morate voditi računa prije odabira sorte ili hibrida koji želite da posadite u vašoj bašti. Najbolje je da se pre sadnje konsultujete sa stručnjakom koja vrsta paradajza je dobra za vaše uslove gajenja.

2. Pravilna sadnja paradajza

Bez obzira na to koju ste sortu paradajza odabrali i da li ste biljke kupili u prodavnici ili ste ih sami posadili, uvek ih ostavite 1 do 3 dana prije nego što ih posadite.

Ovo je veoma koristan trik kog se pridržavaju mnogi uspješni povrtari i koji omogućava gornjem delu biljke da raste u visinu, umesto da se povija. Takođe, u zemlju posadite koren i pola stabla paradajza. Na taj način će biljka postati jača i stabilnija.

3. Zalivajte pametno

Da biste vaše biljke zaštitili od naglih udara vjetra, ogradite ih žicom dužine 5 metara na udaljenost od oko 25 cm u prečniku oko stabljike. Savjetuje se da između dva stabla postavite kanticu sa vodom.

Na kantici napraviti rupice na dnu i sa spoljašnjih strana. Dno kante postavite u zemlju i napunite je vodom i đubrivom. Tako će ova mješavina prolaziti kroz rupe i prihranjivati zemljište.

4. Pravilna nega paradajza

Svakoj biljci je potrebno dosta vode i hrane da bi se uspješno razvijala i da bi na kraju stvorila velike i sočne plodove. Zato se preporučuje da odmah nakon sadnje koristite dugoročno đubrivo.

Nakon prvog branja, svakoj biljci bi trebalo dodati 3 kašičice amonijum-sulfata. Tako će se biljke brže razvijati. Takođe, potrebno je da redovno lomite bočne izdanke. To će pomoći da plod bude veći i da brže sazrijeva.

Izvor: agromedia.rs

Recenzija
Sending
User Review
0 (0 votes)