Vinogradarstvo

Koristite sumpor protiv pepelnice

Trenutne vremenske prilike itekako odgovaraju razvoju biljnih bolesti, a u vinogradu pojavi pepelnice. Njen prouzrokovač je Uncinula necator. Napada sve zeljaste dijelove loze.

Simptomi pepelnice

Simptomi se na listu javljaju i sa lica i sa naličja. U pitanju je brašnasta kolonija, koja je bijela sa lica, a siva sa naličja. Lastari dobijaju crvenkaste ili mrke zone, sa žiličastim obodom.

Najveća šteta primjetna je na bobicama, od zametanja do zrenja. One pucaju uzdužno, tako da se vide sjemenke, a potom se suše.

Upotreba sumpora

Sumpor je prvi fungicid koji se koristio u borbi protiv ove bolesti. Primjenjuje se u intervalima od sedam do 14 dana. Oni se prilagođavaju sorti, kao i lokalnim uslovima. Naročito treba voditi računa o temperaturi.

Ona je faktor koji utiče na brzinu kojom se patogen razvija, na porast osetljivog tkiva vinove loze i na postojanost sumpornog praha. Njegova efikasnost opada kada je temperatura ispod 20 oC. Tada zaprašivanje mora biti intenzivnije.

Tretiranje vinskih i besemenih sorti, ne stonih sorti

Prvi tretman radi se 12 dana nakon pojave prvog lista na lastaru ili kada je lastar dug 15 cm. Ukoliko je infekcija rana, treba prskati zaraženi pupoljak. Sljedeće zaprašivanje diktira temperatura.

Sumpor posle kiše koristiti kada padavine prelaze 2,5 mm. Tretmani se sprovode sve dok grožđe ne dostigne zrelost sa oko 12 % -15 % šećera.

Izvor: agroklub.rs

Dodaj komentar

Kliknite ovdje da bi ste ostavili komentar