Aktuelno - Posljednje novosti Poljoprivreda Razno Voćarstvo

Kako osušiti smokve

Sušene smokve sadrže brojne hranljive materije i pomažu u održavanju zdrave probave. Sušene smokve su veoma kalorične i sadrže izmežu 50 i 70 odsto šećera, ali su jednako bogate viutaminima i mineralima kao i svježe smokve.

Prilikom branja smokava potrebno je izbjeći njihovo gnječenje, a zatim ih treba staviti na pamučno platno ili rešetkastu podlogu i sušti na suncu između četiri i sedam dana. Prilikom sušenja smokve ne smiju da se dodiruju, a tokom dana potrebno ih je barem jednom okrenuti, kako bi se pravilno osušile. Da bi se zaštitile od insekata, u prvom redu muva, smokve se mogu prekriti sitnom mrežicom. Tokom noći smokve sa podlogom sklonite u prozračnu prostoriju, da se zaštite od rose ili kiše.

Pravilno sušene smokve će biti meke, a kada ih stisnete neće se vraćati u povobitni oblik. Na kraju smokve brzo potopite u vruću morsku ili slanu vodu za dezinfekciju (½ šoljice morske soli na 5l vode). Procijedite smokve i sušite još jedan na suncu prije skladištenja u papirne/platnene vrećice ili kartonske kutije.

Sušenje smokve u pekari

Jedan od najjednostavnijih načina sušenja smokve je u pekari, posebno ako se radi o manjim količinama. Rešetku iz pekare obložiti papirom za pečenje i pekaru zagrijati na 60-70°C. Iz svake smokve istisnite višak vazduha na način što je od peteljke utisnete prema unutra. Na rešetku slažite smokve s donjim dijelom (rupicom) prema gore i svaku odaljite jednu od druge. Rešetku stavite u pekaru i vrata ostavite otvorena (zaglavljena varjačom ili nekim predmetom). Smokve sušite 5-6 sati i ostavite da se ohlade prije skladištenja u kartonsku kutiju ili papirnu vrećicu. Uz smokve pri skladištenju možete da stavite lovorov list koji će neko vrijeme djelovati antimikrobno.