Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Bezbjednost hrane
Agros Montenegro / Bezbjednost hrane

Intervju sa Sofi Dolander iz Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA) 

Samo zajedno možemo zaustaviti afričku svinjsku kugu!

Kakav je crnogorski status u regionu u kontekstu afričke svinjske kuge (ASK)?

Prije godinu dana EFSA je u skladu sa zahtjevom Evropske Komisije, objavila naučno misljenje i izvršila procjenu rizika širenja bolesti afrička kuge svinja u jugoistočnoj Evropi. Procjena je ukazala na mogućnost širenja ove bolesti, koja je bezopasna za ljude, ali je pogubna za domaće i divlje svinje, što uzrokuje ozbiljne socio-ekonomske posljedice u devet zemalja: Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Kosovu*, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji. Zaključili smo da su šanse za širenje bolesti na tom području u roku od jedne godine (od momenta objavljivanja naučnog mišljenja) veoma velike (66-100%). Međutim, smatralo se da su neke zemlje u regionu izložene većem riziku od širenja bolesti, zbog nekih pokazatelja koji mogu pogodovati širenju bolesti, kao što su relativno velika gustina svinja i udio vlasnika manjeg broja svinja. Zaista, od tada smo vidjeli nove slučajeve koji pogađaju ovo područje, na primjer u Srbiji. S druge strane, dalje sirenje bolesti je uspješno spriječeno nakon izbijanja u Grčkoj, kada je po prvi put dijagnostiokvana na tom području. Nasuprot tome, u Crnoj Gori do sada nije bilo zvaničnih izvještaja o pojavi  afričke kuge svinja. U tom kontekstu, mjere za kontrolu afričke kuge svinja treba da nastave da se fokusiraju na važnost ranog otkrivanja bolesti i pripravnost. Strogi nadzor, ograničavanje pristupa divljih svinja ostatcima hrane, smanjenje broja divljih svinja, kampanje za podizanje svijesti i obuka relevantnih aktera, poput veterinarskih službenika, presudni su za kontrolu bolesti.

EFSA je započela veliku kampanju za podizanje svijesti i pomoć u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge u jugoistočnoj Evropi. Koje su ključne ciljne grupe i ključne riječi ove inicijative?

Da, krajem avgusta EFSA je pokrenula kampanju za podizanje svijesti i razumijevanje afričke kuge svinja u devet gorepomenutih zemalja Jugoistočne Evrope, uključujući Crnu Goru. Namijenjena je grupama ljudi i pojedincima koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput uzgajivača svinja i lovaca. EFSA takođe sarađuje sa veterinarskim organizacijama, lovačkim udruženjima, poljoprivrednim grupama, carinicima, graničnom policijom, lokalnim samoupravama, turističkim operaterima i putnicima. Kako izbijanje AKS može imati pogubne efekte, detekcijaprevencija i izvještavanje su od suštinskog značaja za suzbijanje ove bolesti. Ovo su ključne riječi EFSA-ine kampanje.

Kako bi se Crna Gora zaštitila od ove bolesti, kakva su očekivanja EFSA od zainteresovanih strana u ovoj zemlji? 

Naše preporuke zainteresovanim partnerima usredsređene su na tri akcije: Redovno informišite svoju mrežu o AKS dijeljenjem materijala kampanje koji su dostupni na našoj veb stranici STOP African swine fever Povećajte svijest o afričkoj svinjskoj kugi dijeljenjem komunikacionog materijala i podstičući ljude da ga koriste. Postanite učesnik u promovisanju ove kampanje u vašoj zemlji!

Sofie Dhollander EFSA

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare