Aktuelno - Posljednje novosti Ljekovito bilje i šumski plodovi Razno

Ljekovita biljka posvećena suncu

Kamilica je svima dobro poznata jednogodišnja biljka sa stabljikom visine između 20 i 50 santimetara. Listovi su joj sitni, a cvjetovi u sredini žuti, oivičeni belim jezičastim laticama. Cvijet kamilice poznat je po svom prijatnom mirisu, a ova ljekovita biljka uspijeva i na zapuštenom neplodnom zemljištu.

Stari Egipat je, smatra se, postojbina kamilice i vjeruje se da je bila posvećena suncu, a Saksonci je smatraju jednom od devet svetih biljaka. Kada je mumija egipatskog faraona Ramzesa II prenijeta iz Egipta u Pariz, naučnici koji su analizirali uzorak tkiva, identifikovali su tragove kamilice, svete biljke koreštene u procesu mumificiranja. Egipćani su vjerovali da je posvećena velikom Ra, Bogu sunca. Biljku su današnjim imenom krstili Stari Grci (khamaimelon, što u bukvalnom prevodu znači jabuka zemlje). Drevni Germani zvali su je alles zutraut ili u slobodnom prevodu lijek za sve. Prah od krvi Hestije, nazivali su je Rimljani, a već hiljadama godina je u Indiji preporučuju ajurvedski ljekari.

Pored esencijalnog ulja kamilica sadrži i tanine, glikozide, gorke materije, umbeliferon, smole, vitamine B1,B2 i B3, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i cink. Kamilica je jedan od najstarijih ljekova narodne i naučne medicine i jedno od najboljih sredstava za liječenje zapaljenja kože i sluzokože. Pomaže i kod opekotina, rana i čireva. Upotrebljava se i za ispiranje očiju, usta, nosa i ušiju, kao i svih osjetljivih organa. Kamilica je korisna  kod svih oboljenja crijeva i želuca, grčeva, upale debelog creva, nadutosti, ali i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. Pomaže i u liječenju razdražljivosti, nesanice, nervnih oboljenja i reumatizma.

Topli čaj od kamilice je odlična preventiva u vreme epidemija gripa i infekcija gornjih respiratornih puteva, jer djeluje antiseptično i jača imunitet stimulišući stvaranje bijelih krvnih zrnaca. Pomiješana sa cvijetom zove i matičnjakom, snižava visoku temperaturu i pomaže organizmu da se izbori sa virusima. Inhaliranje čajem od ove biljke je veoma korisno kod kijavice i problema sa sinusima. Mlakim čajem od kamilice ispiraju oči osobe koje pate od infekcija oka i konjuktivitisa.

Može da se koristi i u obliku tinkture i eteričnog ulja. Tinktura (rastvor cvjetnih glavica kamilice u alkoholu), može da se upotrebljava za ispiranje usta kod upalnih procesa ili česte pojave afti. Eterično ulje od kamilice jedno je od najdelikatnijih i veoma je pogodno za djecu.

Za one koji uživaju u tome da sami beru čajeve, savjetujemo da kamilicu sušite, najbolje na bijelom papiru, na otvorenom prostoru, u sjenci. Proces sušenja traje između 10 I 12 dana. Kada je cvijet krt na dodir, to znači da je kamilica dobro osušena. Osušenu kamilicu najbolje je čuvati u platnenim vrećicama, a ne nikako u najlonu ili PVC vrećicama.