Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Kućice za ptice korisne i dekorativne
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Kućice za ptice korisne i dekorativne

Čovjekovi saveznici u borbi sa štetočinama

Većina ptica koje žive u našim krajevima veoma su korisne za poljoprivredu i šumarstvo i samo mali broj vrsta proizvođačima može da nanese štetu.

U periodu sjetve ili žetve štetne mogu da budu vrste koje se hrane sjemenkama kao što su vrana ili svraka. Međutim, većina ptica sa našeg podneblja hrani se insektima i na taj način daju značajan doprinos u održavanju ravnoteže u prirodi.

O tome dovoljno govori podatak da jedan par sjenica za ishranu svojih mladih uništi oko 8.000 štetnih gusjenica, a neprijatelji su i lisnim vašima, moljcima, rovcima i drugim štetočinama. Možda zvuči nevjerovatno, ali ptica za godinu pojede količinu insekata, 100 puta veću od svoje težine, što dokazuje koliko su značajne za biološku zaštitu bilja. To je razlog zbog čega bi voćari trebali da zadrže ptice u svojim voćnjacima, stvarajući im povoljne uslove za život postavljanjem kućica za ptice na stablima voćaka. Voćari bi, u sklopu bioloških mjera zaštite trebali da stvaraju pogodne uslove za razvoj korisnih ptica. Korist od ptica je očigledna, jer se zajedničkim djelovanjem čovjeka i ptica smanjuje upotreba pesticida, zagađivanje tla, vode i vazduha, čuva se  okolina i prirodna staništa i podstiču prirodni mehanizmi regulacije.

Briga o pticama posebno je važna tokom zimskog perioda, pa će im dobro doći i hranilice sa sjemenkama i lojem ili mašću, kako bi se zadržale u voćnjaku i preživjele zimu.

Kućice će poslužiti i za gniježđenje ptica, a prave se od suvog i zdravog drveta jele, bora, smreke ili hrasta, pri čemu daske trebaju da budu debljine 2 santimetra.

KAKO NAPRAVITI KUĆICU

Unutrašnji dio kućice za ptice treba da bude hrapav, a ne uglačan tesanjem, kako bi ptice mogle lakše da se penju. Otvor za ulaz ptica treba da bude okrugao, promjera 3 santimetra. Za zaštitu od vlage kućica se premaže s spoljašnje strane lanenim uljem ili firnisom, a preko toga bezbojnim lakom. Kućica se postavlja tako da je otvor okrenut prema istoku ili jugoistoku, kako u ptičije domove ne bi ulazila kiša koja obično dolazi sa sjeverozapada,  ali i kako bi bile zaštićene od popodnevnog sunca. Kućice se postavljaju na 2 do 3 metra iznad zemlje, a ponekad čak i niže, ali visinu i položaj treba odrediti kako bi bila nedostupna miševima i mačkama. Za hranilice mogu da posluže podmetači za saksije od terakote, obima 10 santimetara. Potrebno je izbušiti rupu na dnu podmetača i kroz nju provući desetak santimetara čvrste žice. Sa spoljašnje strane treba napraviti omču od žice, kako bi hranilicu mogli da objesite na granu.

Vještačka gnijezda, prije svega, naseljavaju ptice koje se gnijezde u dupljama, drveću ili pukotinama stijena. Najbolji način da se zaštite ptice je da se sačuva što više prirodnih šupljina u drveću, ali ako to nije moguće, pristupa se izradi vještačkih. Izrada kućica za većinu ptica sa ovog podneblja je veoma slična i razlika je samo u prečniku ulaznog otvora. Na primjer, rupa perčnika 2,8 centimetara dovoljna je za plavetnu sjenicu, ćubastu sjenicu, sivu i jelovu sjenicu i poljskog vrapca. Prečnik otvora na kućici od 3,2 centimetra potreban je velikoj sjenici, kao i bjeloceloj muharici. Otvor prečnika 4,5 centimetara je za brgljeza, kućnu crvenperku, planinsku crvenperku, običnog vrapca, a otvor od 5 centimetara neophodan za čvorka i ćuka.

Zanimljiv je podatak da se više od 60 vrsta ptica gnijezdi u kućicama, a stalni stanari moguda budu sjenice, vrapci, čvorci, crvendaći, laste, sove i slično.

POMOZITE PTICAMA TOKOM ZIMSKE NESTAŠICE HRANE

Tokom zime pomozite lokalnim pticama da prebrode period nedostatka hrane i da se spreme za gniježđenje u proljeće, a one će vam višestruko zahvaliti.  Postoji više vrsta mješavina sjemenki za hranilice, a one koje sadrže cijele sjemenke preporučuju se samo zimi, jer se njima mogu udaviti ptići u gnijezdu.

Sitne sjemenke, kao što je proso, privlače vrapca, zebu i gugutku, dok je sjeme suncokreta odlična hrana za cijelu godinu, jer sadrži dosta masti. Kikiriki vole sjenice, zebe, vrapci i štiglići. Pticama se ne smije davati slani ili prženi kikiriki, je od toga mogu da uginu. Takođe, možete da napravite i kolač za ptice od neslane svinjske masti ili loja pomiješanog sa sjemenjem, orasima, lješnicima i suvim voćem. Prilikom pravljenja kolača imajte u vidu da mast treba da čini trećinu smješe.

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare