Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Vijesti

31/08/2017 : Početak rada Agros Montenegro poljoprivrednog portala

Poštovani posjetioci, dana 01/09/2017. godine crnogorski poljoprivredni portal Agros Montenegro startuje sa radom. Posljednjih dana, dok je trajao testni period, kreirani su startni članci i određeni sadržaji, a naradenih dana očekujemo ažuriranje svih ostalih sadržaja u okviru portala.

Posjetite portal Agros Montenegro!


30/08/2017. : Predstavnici Vlade, penzionera i mjesne industrije na današnjem sastanku dogovorili: Neophodan brzi početak otkupa tržišnih viškova jagnjadi

Nadležna ministarstva – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO predložiće Vladi da se i ove godine nastavi sa organizovanim otkupom tržišnih viškova jagnjadi od crnogorskih stočara, čime će se izaći u susret očekivanjima penzionera i istovremeno podržati stočari u rješavanju plasmana svojih proizvoda.

U cilju pripreme informacije koja će se razmatrati na narednoj sjednici Vlade, danas je održan sastanak potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića, sa predstavnicima institucija, organizacija i privrednika, učesnika u organizaciji otkupa. Sastanku koji je na bazi iskazanog interesovanja penzionera inicirao Savez penzionera Crne Gore, prisustvovali su, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Investiciono – razvojnog fonda, Fonda PIO, i predstavnici mesnih industrija.

Zajednički je konstatovano da je ovogodišnju akciju otkupa tržišnih viškova jagnjadi neophodno otpočeti što prije, imajući u vidu posledice sušne godine. Iskazano je očkekivanje svih prisutnih da će i ovogodišnji organizovan otkup imati pozitivne socio – ekonomske efekte.

Izvor: 28/08/2017 – http://www.minpolj.gov.me/vijesti/175567/Predstavnici-Vlade-penzionera-i-mesne-industrije-na-danasnjem-sastanku-dogovorili.html


Predstavnici Crne Gore u Sloveniji, na međunarodnom poljoprivrednom sajmu AGRA i KINA – CEEC forumu

29/0/2017. : Predstavljanje crnogorskih proizvođača prilika za osvajanje EU i širih tržišta

Predstavnici crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja boravili su u Sloveniji gdje se održava 55. Međunarodni sajam poljoprivrede i hrane – AGRA. Takođe u okviru mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne evrope 16+1 održan je 12. sastanak ministara i visokih predstavnika zemalja centralne i istočne Evrope sa predstavnicima Kine 16+1 (Kina – CEEC Agrotrade Forum za ekonomsku saradnju).

Na sajmu AGRA, koji je jedan od najvećih i najznačajnijih u centralnoj Evropi, među proizvodima agroindustrije vodećih evropskih i svjetskih brendova, po prvi put učestvuju i proizvođači hrane iz Crne Gore i to kompanije Plantaže, Goranović, Mesopromet i Diva, u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Za kompanije Goranović i Mesopromet, koje su ove godine dobile izvozni broj za tržište Evropske unije, posjeta renomiranom sajmu svjetskih okvira nova je prilika za unapređenje poslovanja. Prema riječima Đorđija Goranovića, učešće na sajmu je odlična prilika za predstavljanje kompanije i proizvoda crnogorske mesne industrije na EU i drugim tržištima.

Crnogorske proizvode imao je priliku da proba i kineski ministar poljoprivrede Han Čangfu, koji je posjetio naš štand. Na sajmu je predstavljeno preko 1.800 izlagača iz 36 zemalja svijeta. Iz Kine, kao zemlje partnera ovogodišnjeg AGRA sajma, prisutan je veći broj kompanija iz oblasti poljoprivrede i agroindustrije. Sajam je otvorio predsjednik Slovenije gospodin Borut Pahor.

Na sastanku Kina – CEEC koji se održao na Brdu kod Kranja pod sloganom “Važnost lanca nabavke hrane na lokalnom i globalnom nivou” usvojena je Deklaracija kojom su zemlje učesnice potvrdile posvećenost da slijede smjernice iz Rige kojim je definisana saradnja u oblasti poljoprivrede. Predstavnici 16+1 razmotrili su napredak u saradnji tokom protekle godine i ocijenili ga pozitivnim.

Razmijenjena su mišljenja o važnosti međunarodnih trgovinskih lanaca snabdijevanja prehrambenim proizvodima na lokalnom i globalnom nivou, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa, uz ocjenu da je trgovina poljoprivrednim proizvodima važan faktor u ublažavanju siromaštva, postizanju sigurnosti hrane i održivog korišćenja prirodnih resursa, što su glavni ciljevi održivog razvoja. Funkcionalan, transparentan, pravičan i efikasan sistem trgovanja je od suštinskog značaja kako bi se odgovorilo na moguće negativne efekte usled klimatskih promjena i osigurala se sigurnost hrane. Pitanja sigurnosti hrane i standardi koji se odnose na kvalitet, dobrobit životinja i životnu sredinu su važni zahtjevi potrošača u međunarodnoj trgovini, a istovremeno netarifne barijere mogu ometati dalji razvoj trgovine«, navodi se u deklaraciji.

Zemlje učesnice usaglasile su da mjere koje treba preduzeti kako bi se dalje promovisala poljoprivredna saradnja jesu dalje jačanje saradnje u svim oblastima važnim za razvoj održive poljoprivredne proizvodnje, prerade i ruralnih područja. Istaknuta je važnost podsticanja zajedničkog ulaganja i podrška kompanijama da investiraju u okviru Inicijative, kao i dalje unapređenje trgovinske saradnje i promovisanje, kroz učešće na agrobiznis događajima i međunarodnim poljoprivrednim sajmovima, kakav je i AGRA.

Izvor: 27/08/2017 – http://www.minpolj.gov.me/vijesti/175543/Predstavnici-Crne-Gore-u-Sloveniji-na-medunarodnom-poljoprivrednom-sajmu-AGRA-i-KINA-CEEC-forumu.html

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare