Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Sadnja crnog luka
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Sadnja crnog luka

Za gajenje crnog luka najbolja su laka do srednje teška zemljišta, neutralna ili slabo kisjela. Crni luk možemo da sadimo u jesen ili na proljeće. Luk pripada porodici (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem koja ne podnosi zasjenjivanje.

Luk je porijeklom iz srednje Azije, ima visoku hranjivu vrijednost, visok sadržaj eteričnih ulja, reguliše bakterijski rad crijeva, pospješuje varenje, a svojim antiseptičkim djelovanjem pomaže radu organa za disanje pri prehladi. Sadrži C-vitamin, B-vitamin, kalcijum (Ca), fosfor (P) i gvožđe (Fe).

Crni luk spada među najrasprostranjenije povrtarske kulture koje služe za ishranu ljudi. To je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini obrazuje glavicu, a naredne godine iz glavice izrastaju cvjetna stabla koja donose sjeme. Crni luk se gaji kao jednogodišnji, direktno iz sjemena, ili kao dvogodišnji, iz arpadžika (male glavice luka namijenjene za sjetvu radi dobijanja konzumnog luka. Dobija se sadnjom sjemena luka u jako gustom sklopu).

Jesenja sadnja

Treba izbjegavati sjetvu crnog luka na parceli gdje je u prethodnih godina (3-4) gajen crni, bijeli luk ili praziluk. Treba ga saditi na parcelama gdje su prethodno gajeni krastavci, kupus, paprika, paradajz ili strna žita, dok kao predkulture nisu preporučljivi grašak i ostalo lukovičasto povrće ili lukovičasto cvijeće.

Obrada zemljišta prije jesenje sadnje obuhvata pripremu zemljišta, kako bi ono bilo mrvičasto, što omogućava ujednačenost i brzinu nicanja, a obavlja se odmah nakon skidanja prethodnog usjeva. Luk je dosta otporan na niske temperature, sjeme niče već na 3-5 °C, ali mu je optimalna temperatura za klijanje 15 °C. Ta se temperatura postiže pomoću stajnjaka koji prilikom svoje razgradnje oslobađa toplotu.

Sjetva za proizvodnju rasada obavlja se u avgustu, a rasađivanje krajem septembra i početkom oktobra kada rasad ima 3-4 lista, dok se sadnja arpadžika za mladi luk obavlja u septembru i oktobru.

Sadnja na otvorenim parcelama najčešće se obavlja u trake s pet redova, sa razmakom između redova od 25cm a između traka 40-50cm. Razmak u redu treba da bude 10cm a dubina sadnje je 2-3cm. U zaštićenom prostoru crni luk se sije u redove sa međurednim razmakom od 8-10cm i razmakom u redu 4-5cm. Gaji se kao čist usjev ali i kao međukultura između zelene salate, jer su ove dvije biljke izuzetno dobri susjedi. Preporučuje se sukcesivna sjetva u razmacima 15-20 dana čime se osigurava kontinuitet u dospijevanju.

Proljećna sadnja

Osnovnu obradu zemljišta za proljećnu sadnju treba obaviti što ranije u jesen, na dubinu od 25-30 cm. Luk se može saditi u rano proljeće. U zavisnosti od krupnoće lukovica obično se koristi 500-1.000 kg/ha arpadžika. Za 1 ha potrebno je: sitnog arpadžika 300 – 500 kg, srednje krupnog 500 – 800 kg i krupnog 800 – 1000 kg. Obično se sadi u brazdice na razmak 15 X 15 ili 20 X 10 cm.

Luk ne podnosi monokulturu i na istom mjestu može se saditi tek poslije 3 do 4 godine, što je preventiva protiv širenja plamenjače, nematoda i lukove muve.

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare