Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Bogomoljka izgubljenima kazuje put
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Bogomoljka izgubljenima kazuje put

Bogomoljka (Mantodea) pripada redu insekata koji je dobio ime po načinu na koji drži svoje prednje ekstremitete – sklopljene, i na takav način podsjećaju na sklopljene ruke pri molitvi. Ovi insekti pripadaju grabljivcima koji mogu da narastu i preko 8 cm. Po pravilu, ženke su veće od mužjaka. Do danas je utvrđeno 8 familija ovih insekata sa preko 2000 različitih vrsta. U prirodnom staništu, mogu ih se naći u klimatski toplijim predjelima. Prosječni životni vijek se kreće između 6 meseci i 1 godine, zavisno od vrste. U prirodi se hrane sa svim što mogu da pojedu – leptiri, skakavci, muve, drugi insekti. Aktivni su tokom dana.

Bogomoljke nastanjuju sve kontinente, osim Antarktika. Razviće bogomoljki je hemimetabolno, što znači da se iz oplođenog jajeta razvijaju nimfe koje liče na adulte. Nimfe će tokom rasta odbacivati svoj egzoskelet šest do devet puta prije nego što dostignu veličinu adulta.

Njihov specifični prvi par nogu predstavlja možda i najsavršenije oružje među insektima. To koliko su efikasne prilikom lova pokazuje činjenica da se u evolucionoj istoriji javljaju kod još nekih grupa insekata: Mantispidae ili muve škorpije i  kod nekih drugih vrsta beskičmenjaka, kao što je Squila mantis odnosno rak bogomoljka. Nožice im ne služe samo kao sredstvo za lov već i za odbranu od predatora jer, i one, kao i sva druga bića, imaju prirodne neprijatelje. Postoji veliki broj strategija koje su bogomoljke razvile kako bi se zaštitile od kičmenjačkih predatora kao što su reptili, ptice i sisari. Međutim, mnogo veći problem bogomoljkama predstavlja zaštita od neprijateljski raspoloženih beskičmenjaka.

Bogomoljke za ishranu mogu iskoristiti bilo koju vrstu plena; jedino bitno je da je plijen živ i da se kreće. Najčešće se hrane muvama, gusjenicama, noćnim leptirima, skakavcima, cvrčcima; krupnije vrste se hrane još i osama, pčelama, paucima, žabama, gušterima i ribama. Mali je broj insekata koji je pratio čovjekovu istorijsku i kulturnu evoluciju a bogomoljke su svakako jedni od njih. Prvi put se pominju u Egipatskoj knjizi mrtvih kao Abyt- ptica, omanje božanstvo podzemlja, vodič koji prati mrtve na njihovom putovanju kroz svijet mrtvih.

Slična predstava o njima pronađena je i u Sumerskom drevnom rečniku, iz  9. veka p.n.e. gdje nailazimo na dva termina koja se mogu prevesti kao „bogomoljka”  i kao „prizivač duhova“ i „prorok sa polja“. Naziv „bogomoljka” dolazi iz antičkog Grčkog i znači „inspirisan božanstvom“; „prorok“. Po predanju, bogomoljke izgubljenima šapuću put kući.

U Rimu, kada bi se neko razbolio, govorilo se: „Bogomoljka te pogledala”, dok u brojnim plemenima u Sjevernoj Africi smatraju da ovaj insekt donosi sreću, pa čak i da može da vrati ljude iz mrtvih. Takođe, prisutne su u Kineskoj narodnoj medicini i moguće je kupiti njihovu ooteku koja „liječi“  bolesti srca i noćne more i naziva se „Mantis formula”.

U slučaju da se odlučite da uzgajate ovu vrstu insekta, potrebno je da obezbijedite adekvatne uslove držanja, koji bi trebalo da budu najpribližniji prirodnim. Temperatura u terarijumu treba da bude konstantna, između 20 i 30 C, treba da ima zdjelu sa vodom i odgovarajuću ishranu na dnevnom nivou. Širina terarijuma treba da bude najmanje dva puta dužine tijela ljubimca, a visina minimalno tri puta dužine tijela.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare