Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Hrčak kao kućni ljubimac
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Hrčak kao kućni ljubimac

Jedina mana kratak životni vijek

Hrčak je umiljata i znatiželjna životinjica, koja ne zahtijeva puno prostora i lako se prilagođava okolini. Bilo bi dobro da ga svakog dana puštate iz kaveza, ali morate ga paziti, jer imaju običaj da se sakriju. Hrčak voli da spava danju, pa ga ne treba uznemiravati, jer poremećaj bioritma može da se odrazi na zdravlje i raspoloženje malih, umiljatih, pufnastih loptica. Tokom noći su budni, pa ne treba da vas čudi buka iz kaveza.

Jugoistočna Evropa i Bliski istok predstavljaju prirodno stanište ovih životinja, koje je lako održavati, ali je hrčak, upravo zbog svojih navika i kratkog životnog vijeka pogodniji za odrasliju djecu.

Prije nego što vaš dom postane i dom jednom malom hrčku, obezbijedite mu kućicu, posudu za hranu i kolut za igranje, koji prosto obožava. Umjesto tepiha u kavez, kućicu, postavite piljevinu da bi se lakše kretao i da bi mu bilo toplije. Za redovno trošenje zuba u kavez im stavite komadiće drveta za grickanje, a drvo može da bude od jasena, lipe, jabuke, lijeske. Ako ste ga smjestili u terarijum, obavezno stavite poklopac, da ne može da izađe, ali se pobrinite da mu pokopac ne ometa dovod vazduha. Kavez u kojem hrčak boravi ne smije biti manji od 35 x 25 x 20 santimetara, a potrebno mu je najmanje dva dana da bi se privikao na novu sredinu, zato se savjetuje da ga u tom periodu ostavite na miru.

Kao kućni ljubimac najčešće se drži sirijski ili zlatni hrčak koji ne voli društvo i u kavezu mora da bude sam, jer je spreman da se bori do smrti ukoliko se osjeti ugroženim od druge jedinke. Dugačak je oko 20 santimetara i ima kratak rep, a na obrazima vrećice koje mu služe kao magacin za hranu. Voli da jede sjemenke svih vrsta i korjenasto povrće. U prodavnicama životinja možete da kupite sve namirnice potrebne hrčku, ali možete ponešto i sami da im spremite. Vole jabuke, banane, radič, lješnike i maslačak, a nikako ne smijete da im dajete ostatke svoje hrane ni šećer.

Razmnožavanje

Ženke hrčka mogu da se razmnožavaju već od šeste nedelje, a graviditet traje oko 16 dana. Rađa u prosjeku šest mladunaca, a nakon četiri sedmice mogu da se odvoje od majke, dok su nakon tri mjeseca su potpuno odrasli. Hrčak u prosjeku živi između dvije i tri godine i to je njegova najveća mana.

Ljetnji san

Hrčak voli da spava tokom dana, a za njih je karakterističan i ljetnji san, odnosno stanje obamrlosti, koje se javlja pri temperaturi od 21 do 27 stepeni. U tom stanju mu se i nožice počnu trzati. Takođe, isto može da mu se dogodi i tokom  zime, ako mu je hladno, pri čemu, kod tog fenomena pomaže utopljavanje.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare