Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Jasmin, dar od Boga
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Jasmin, dar od Boga

Jasmin je biljka porijeklom iz Azije koja pripada porodici maslina. Postoji oko 200 vrsta jasmina koji rastu u tropskoj i subtropskoj klimi Evroazije i Australije. Jasmin može biti listopadni, a i zimzelen, može biti uspravan, a može i da se širi kao žbun ili penje kao puzavica. Listovi su sastavljeni od 5 do 7 duguljastih listica. Cvjetovi su mu oko 2,5 cm u prečniku i mogu biti žuti i bijeli, izrazito ugodnog mirisa. Cvjetovi jasmina otvaraju se kad padne noć, a zatvaraju kad svane dan, stoga ga u Indiji nazivaju “kraljicom noći”. Cvjeta u proljeće i ljeto, mada neke vrste (poput jasminum nudiflorum) cvjetaju i zimi. Plodovi su bobice koje postaju crne nakon zrenja. U visinu može da poraste do 5 metara, a u širinu 2m. Nekoliko vrsta jasmina je naturalizovano na Mediteranu kao sto je npr. takozvani Španski jasmine, dok su neke vrste jasmina postale invazivna vrsta na Havajima, Floridi i Australiji. Ime Jasmin potiče od persijske riječi koja znači „dar od boga“. U Evropu dospijeva u XVI vijeku. Kasnije preplavljuje evropske vrtove.

Sadnja i razmnožavanje

Proljeće je idealno vrijeme za sadnju jasmina, nakon sto prođu mrazevi. Jasmin kao zimzelena puzavica najbolje uspijeva u priobalnim, mediteranskim područjima. Prilikom sadnje zemlja mora biti rastresita i pognojena.

Treba ga pođubriti u toku cvjetanja. Jasmin dobro podnosi sjenovita mjesta, što odgovara njegovom korijenu, a poželjno je da vrh biljke bude na suncu. Prilikom sadnje treba iskopati rupu od 50 cm i nasuti malo šljunka zbog drenaže. Za presađivanje jasmina u baštama pogodne su međe i ograde da dobijete zeleni cvetni zid. Razmnožavanje jasmina vrši se uz pomoć reznica skinutih sa vrhova biljke, najčešće u jesen ili krajem zime. Lako se ukorijeni i raste veoma brzo.

Uzgoj jasmina

Jasmin se široko uzgaja zbog mirisnih karakteristika cvjetova, omiljen je u baštama kao živa ograda, ali i kao kućna biljka u saksiji ili cvijet u vazi. Kad se cvijet ubere rano ujutru i stavi u vazu sa vodom, počeće da se otvara tek od 6 do osam sati uveče. Idealan je za vrtove srednje veličine, a prilikom zimskih uslova i unošenja u toplija, zaštićena područja, moramo imati na umu da za biljku nikako nisu dobre ni previsoke temperature. Kod ove biljke izuzetno je važno ne mijenjati mjesto. Ako ste jasmin posadili na mjestu koje je izrazito sjenovito, ne bi bilo dobro da ga odjednom izlažete jakom suncu, jer bi to moglo uzrokovati šok kod biljke. Tokom zime list jasmina promijeni boju te postane crvenkast, kako bi se na proljeće opet mogao u potpunosti zazeleniti. Jasmin je biljka koja se penje, odnosno lako omota oko bilo kakve potpore, a vrlo brzo prekriva tlo, odnosno velike površine. Da bi ova penjačica uspjela, nije potrebna posebna vrsta tla i osunčanosti, iako, bolje cvjeta na otvorenim sunčanim položajima.

Jasmin takođe može uspijevati i u ukrasnoj posudi, ali uz uslov da se jednom godišnje prihranjuje. Ova biljka voli vlažnost i nikako ne podnosi suvi vazduh, a samim tim ni grijanje u kući. Ne podnosi ni niske temperature i zimi ga je potrebno unijeti u kuću, mada postoje i vrste zimskog jasmina koje su otporne na hladnoću i lišće im ne opada.

Jasmin održavamo tako da orežemo cvjetove nakon cvjetanja. Nakon precvetavanja, kad počnu da se suše cvjetovi poželjno je orezati cvjetne grane. Ovom metodom se zadržava kompaktan oblik i biljka se ne iscrpljuje formiranjem sjemena. Prvi put orežite biljku tri godine nakon sadnje. Preporučljivo je orezivanje za 1/3 grane. To pravilo važi za skoro sve ukrasne grmove koji cvetaju.  Treba skratiti glavne izdanke za oko 15 do 30 cm, u zavisnosti od veličine biljke. Za gušću i grmastu biljku orezati ga jednom mjesečno u periodu od proljeća pa sve do oktobra. Kako bi jasmin bolje cvjetao u proljeće ili jesen, potrebno ga je tokom zime često orezivati. Iako bolje uspijeva u priobalnom području, lako uspijeva i u kontinentalnom dijelu. U tom slučaju postoji velika opasnost od snijega koji može oštetiti list, a za nepovoljne uslove mogu biti zaslužni mraz i vjetar. Ako jasmin želimo posaditi u saksiju, prve dvije do tri godine moramo paziti da dubina saksije iznosi deset litara, a nakon tri godine, trideset litara. Potrebno je takođersvake treće godine promijeniti zemlju u saksiji.

Iako ova penjačica može uspijevati i u sjenovitom području, sunčana mjesta bolje pogoduju njenom razvoju. Ljeti posebnu pažnju moramo posvetiti njenom zalivanju, kao i prihrani mineralnim gnojivom. Jasmin je potrebno zalivati svaki drugi dan tokom ljeta. Zimi ga je dovoljno zaliti svaki peti dan. Ovu penjačicu osim zbog divnog mirisa možemo iskoristiti prilikom dizajna eksterijera. Ako želimo prekriti zid, preko njega stavimo zelenu mrežu za koju će se jasmin začas uhvatiti i brzo raširiti. Osim što se može saditi u vrtu, uzgoj jasmina moguć je i u obliku zelene ograde ili u loncu, što znači da nam može krasiti balkon ili terasu.

Upotreba, simbolično značenje

Jasmin se koristi kao sastojak mirisa, parfema, sapuna, losiona ili za pravljenje esencijalnih ulja i čajeva. Eteričnog ulja u jasminu ima vrlo malo i zbog toga to ulje je veoma skupo (tzv. dragocjeno ili plemenito ulje). Kinezima je čaj od jasmina jedno od omiljenih pića. U medicini jasmin se koristi za bolesti jetre (hepatitis,ciroza) kod stomačnih problema izazvanih dijarejom i tretmana kancera. Esencijalno ulje jasmina se koristi u aromaterapijama. Djelovanje jasmina je orjentisano uglavnom na psihičko stanje čoveka, podstiče optimizam, ublažava depresiju i anksioznost, umanjuje posledice stresa. U religiskim obredima evocira mudrost i priziva mir i relaksaciju. Za jasmin se vjeruje da je antidepresiv i afrodizijak pogodan da zamirise spavaću sobu. Jasmin je takodje  sedativ i dobar je za san. Popularan je cvijet povezan sa ljubavlju i romansom. Jasmin takođe simbolizuje ljepotu i senzualnost. U nekim kulturama jasmin predstavlja zahvalnost i dobru sreću. Kad se koristi u religijskim ceremonijama jasmin predstavlja čistotu.

Jasmin je nacionalni cvijet Pakistana, a i Filipina gdje se koristi u religiskim ceremonijama. U Indoneziji se koristi na ceremonijama vjenčanja. Na Tajlandu jasmin je simbol majčinstva, ljubavi i poštovanja. Na Havajima se koristi za izradu vijenaca i opjevan je u mnogim pjesmama. U Siriji grad Damask zovu i grad jasmina. Žene južne i jugoistočne Azije cvijet jasmina nose u kosi.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare