Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Kada je grožđe spremno za berbu
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Kada je grožđe spremno za berbu

Berba grožđa je počela i stono grožđe se već nalazi na našim trpezama. Grožđe se bere onda kada njegov sastav i organoleptičke osobine najviše odgovaraju njegovoj namjeni, odnosno tehnološkoj upotrebi. Posebno su značajni količina šećera i kisjelina u njemu. Do pune zrelosti grožđa dolazi onda kada se u dva uzastopna mjerenja, u razmaku od dva do tri dana, šećer ne povećava, a kisjelina ne smanjuje. Ako se grožđe ne obere u momentu pune zrelosti, posle toga opada težina bobica, ali grožđe se ne bere samo u punoj zrelosti nego i prije, u zavisnosti od namjene.

Grožđe vinskih sorti najčešće se bere u punoj zrelosti, koja je i tehnološka zrelost, a za utvrđivanje zrelosti grožđa mogu poslužiti tri metode: organoleptička, fizička i hemijska. Organoleptičke metode sastoje se u vizuelnoj ocjeni zrelosti prema spoljašnjem izgledu i ukusu grožđa. Znaci su: lakše odvajanje bobica od peteljke, providna pokožica bijelih sorti, boja bobica i ukus grožđa karakteristični za sortu, sladak i harmoničan ukus, tvrde sjemenke. Oa orjentaciona metoda je više primjenjiva za stone nego za vinske sorte.

Fizičke metode koriste se za brzo određivanje šećera u soku od grožđa, a za tu svrhu upotrebljavaju se uglavnom refraktometri i širomjeri. Hemijske metode koriste se za određivanje količina šećera i kisjelina u širi. One su najtačnije, ali su sporije i zahtijevaju odgovarajuće hemikalije

Grožđe se bere u jednom navratu, pri čemu se svaka sorta bere posebno po lijepom i suvom vremenu na temperature od 20 do 25C.  Najbolje je da berba počne ujutru čim prestane rosa. Ako je suviše visoka temperatura, sa berbom se prekida oko podne i nastavlja poslije podne. Kod nas se berba vinskog grožđa uglavnom obavlja ručnoa od alata se koriste noževi i makaze. U zavisnosti od prinosa grožđa, krupnoće grozdova i organizacije berbe po hektaru, za ručnu berbu potrebno je angažovati 30 do 50 radnika. Jedan berač, u toku jednog radnog dana, može obrati 300 do 600 kilograma grožđa.

Grožđe se može brati i mehanizovano, što predstavlja dominantan način berbe u zemljama EU. U primeni su dva tipa mašina: mašine koje rade na principu usisavanja grozdova i bobica i one koje rade na principu trešenja bobica. Mašina u toku jednog radnog dana može da obere tri do pet hektara vinograda i zamijeni 100 do 150 radnika. Prilikom mehanizovane berbe nije moguće izbjeći berbu natrulog grožđa i primjesa lišća. Takođe, ovakvim načinom berbe grožđe je već dosta oštećeno još u vinogradu, pa su uticaji na kvalitet šire i vina negativniji u odnosu na ručnu berbu.

Bez obzira koja sorta je u pitanju, od berbe do početka prerade grožđa treba da protekne što manje vremena, a optimalno je između dva do četiri sata.

 

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare