Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Kako zaštiti saksijsko i sobno cvijeće u zimskim danima
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Kako zaštiti saksijsko i sobno cvijeće u zimskim danima

Zaštitite biljke od mraza, birajte veće saksije

Nakon jesenje sadnje i presađivanja biljaka, trebalo bi na vrijeme misliti o metodama kojima ćemo omogući da prežive hladne dane i izgledaju svježe i zeleno tokom čitave zime.

Sačuvati cvijeće u saksijama koje krase Vaše dvorište, terase i sobe, tokom zimskog perioda nije uvijek jednostavno. Biljke morate štititi od više faktora – jakog vjetra, oštre sunčeve svjetlosti i suše. Ipak, najpogubniji mogu biti mraz i nagle promjene temperature koje mogu oštetiti korijen.

Najprije, biljke koje ne trpe hladnoću i zimi unosite u zatvoren prostor, potrebno je postepeno privikavati na promjenu temperature. Nikako se ne preporučuje da cvijeće izlažete drastičnim razlikama u temperturi u kratkim vremenskim razmacima. Zato je važno da saksije sa cvijećem unesete prije velike hladnoće i mrazeva i postepeno prilagođavate toplijem ambijentu.

Kako bi ste zaštitili najosjetljiviji dio biljke – korijenski sistem, stručnjaci savjetuju sljedeće:

 • Izbjegavajte izlaganje biljaka procesu zamrzavanja-odmrzavanja
 • Kada birate saksiju, imajte na umu – veća je uvjek bolji izbor. Manje saksije brže će zamrznuti a isto tako brže će se u njima sušiti zemlja.
 • Biljke treba saditi što ranije, kako bi imale vremena da očvrsnu. Samim tim, lakše će podnijeti hladnoću i uspijeti da se izbore sa mrazom.

Kako zalivati biljke u zimskim danima

U periodima najnižih temperatura i kada nema mnogo padavina, jako je važno nalivati biljke adekvatno. Zimzeleno bilje posebno je osjetljivo na sušu. Idealno vrijeme za navodnjavanje saksijskog bilja je u toku dana kada temperature nijesu previše niske i svakako su iznad tačke zamrzavanja. Svakako, ne treba pretjerivati ni sa vodom. Iako ne podnose sušu, biljke ne vole i prenatapanje vodom. Važno je zemlju drati vlažnom. Voda bi trebalo biti sobne temperature, utoliko bolje ako malo odstoji prije nego je iskoristite za zalivanje.

Svjetlost i vlažnost vazduha

Kako bi biljke ostale svježe, rasle i cvjetale neophodna im je adekvatna temperatura, svjetlost i vlažnost vazduha. Obratiti pažnju da vazduh nije suv, (posebno se odnosi na u slučajevima kada saksije sa cvijećem držite u prostorijama koje grijete). Za takve okolnosti poželjno je držati posudu sa vodom blizu šporeta i grijalicu, kako bi se smanjilo isušivanje vazduha. Odgovarajuća temperatura zavisi od vrste bljke, naravno, ali većina sobnog bilja traži temepraturu od 15 – 20 stepeni. One kojima pogoduju hladnije okolnosti (hrizanteme, limun, oleander…) možete smjestiti u prostorije koje ne grijete, npr. hodnik.

Cvijeće koje voli zimu

Ciklama (lat. cyclamen perscium hibridi) – cvijetaju od kasne zime do proljeća. Vrlo je osjetljiva na visoku temperaturu,a posebno na topao i suv vazduh. Trebalo bi je smjestiti uprostorije gdje će imati dosta svjetlosti i u kojima nema grjanja. Optimalna temperatura za dugotrajno cvjetaje ciklame je 10-16 stepeni celzijusovih. Traži dosta vode pa je najbolje da zemlju uvjek održavate vlažnom.

Kalanhoja (lat. Kalanchoe blossfeldiana) – Cvjeta tokom zime, od novembra do marta. Ima sitne cvjetove bijele, crvene, žute, narandžaste, roze i ljubičaste boje, a nedavno su se pojavile i dvobojne vrste. Tokom zime čuva se na osvjetljenom mjestu – na temperaturi od 15 stepeni. Ne podnosi kvašenje cvjetova i listova, niti blizinu grejnih tijela. U ovom periodu se rijetko zaliva – svakih 15 dana, jer preobilno zalivanje izaziva truljenje biljke. Od maja do avgusta zaliva se obilno jedanput do dva puta nedjeljno, a od septembra do novembra umjereno.

Pripitomljna orhideja(lat.Orchidaceae) – Sve popularnija dekoracija može se vidjeti u mnogim domovima. Ovaj egzotični cvijet voli da bude smješten na sjenovitom mjesti, ne trpi direktnu sunčevu svjetlost. Za njegu orhideje najvažnije je pravilno voditi računa o vlažnosti. Korijen nikada ne smije biti natopljen vodom.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare