Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Paun sa titulom najljepše ptice na svijetu
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Paun sa titulom najljepše ptice na svijetu

Paun iz porodice fazana sa ponosom nosi titulu najljepše ptice na svijetu. Omiljena ukrasna živina, posebno mužjaci koje krasi raskošni rep živopisnih boja, u prirodi žive u šumama, a danas često uljepšavaju dvorišta, parkove, vrtove…

Taj rod ptica uključuje različite vrste: Pavo cristatus (Indijski paun), Pavo muticus (Zeleni paun), kao i mutacije Pavo cristatus mut. nigripennis (Crni paun letač), bijeli paun i drugi. U našim krajevima se obično gaje Indijski paunovi.  U prirodi na jednog mužjaka ide nekoliko ženki, ali u vještačkom uzgoju su obično monogamni i žive u paru.  Paun je aktivan tokom dana, a zato što, kao i većina živine, pati od kokošijeg sljepila, na spavanje ide sa prvim sumrakom. Paunovi su svaštojedi, koji mogu da lete, ali ne dugo. Obično jedu sjemenke, latice cvijeća, zrnevlje, ali najviše vole da jedu miševe, manje zmije i insekte.

Odrasli mužjaci dostižu dva metra dužine, i 3-6 kg tjelesne mase, a raskošni rep šire u lepezu onda kada zavode ženku. Rep koristi i da zaslijepi plijen prilikom lova, ali i da zastraši neprijatelja. Što je rep veći i lepši, rastu i šanse za udvarača. Suprotno mužjaku, ženka je neugledna, najčešće smeđe ili sive boje, a njen jedini ukras je krijesta na glavi. Rep širi samo kada brani mlade, ili u sukobu sa drogom ženkom. Paun je polno zreo u uzrastu od dvije godine, gnijezdo gradi na tlu, a paunica snosi između četiri i šest jaja. Paunica je veoma posvećena majka, koja se o maldima brine i po cijenu sopstvenog života. Mladi kreću u samostalan život sa navršenih osam mjeseci, kada mužjacima počinje da raste rep, a punu ljepotu dostižu sa oko četiri godine života.

Ukoliko ste poželjeli da nabavite pauna, ne zaboravite das u oni veoma društveni id a ih usamljenost čini veoma nesrećnim, pa je za početak preporuka da nabavite par. Prilikom kupovine pauna treba pogledati stanje očiju (zatvorene ili djelimično zatvoren su znak bolesti), disanje treba da bude tiho i ujednačeno, provjerite id a li ptice hodaju pravo, a od prodavca tražite i dokaze o vakcinaciji i starosti, čišćenju od parazita, kao i podatke o tome čime su hranjeni.

Mladunci pauna mogu da budu veoma osjetljivi i čak i da uginu ako pokisnu ili ukoliko su izloženi hladnoći. Važno je, takođe, da im se obezbijedi veći prostor u kom će da borave, iako su obično smješteni sa ostalom živinom. Vole da spavaju na visini, pa im je potrebno obezbiediti prečke visine između jednog metra i 2,2 metara, a izvan objekta treba im ostaviti najmanje pet metara prostora kako bi mogli da se kreću, a da ne oštete rep. Ako je spoljna temperatura ispod 10 stepeni, potrebno je grijanje,a  tokom ljeta često prespavaju i napolju.

Paunu ne treba specijalna hrana, jedu kukuruz u zrnu, stari hljeb, miješanu hranu za kokoške, kuhinjske ostatke. U fazi nošenja jaja dobro im je davati hranu za fazane sa višim sadržajem protein, te ubaciti kalcijum, radi čvršće ljuske jajeta.

Foto: M. Manerik

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare