Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Proizvodnja sadnica – kako to rade u Italiji
Agros Montenegro / Blog / Poljoprivreda / Proizvodnja sadnica – kako to rade u Italiji

Milionska proizvodnja sadnica

Osnovu uspješne i savremene proizvodnje voća predstavlja adekvatna proizvodnja sadnica. Proizvodnja sadnica nameće potrebu obilnog korišćenja nauke i tehnike, a to je moguće samo u dobro organizovanim voćnim rasadnicima, koji raspolažu pre svega dovoljnim površinama plodnog zemljišta, mogućnošću navodnjavanja, stručnim kadrovima i savremenom opremom.

Jedan takav savremeni, dobro organizovani voćni rasadnik imali smo priliku da posjetimo prilikom boravka na sajmu „Macfrut 2007“ u Italiji. Malobrojna stručna ekipa sastavljena od naših proizvođača voća, rasadničara, tehnologa, prerađivača, studenata i novinara bila je gost gospodina dr. Đovanija Zanzija (Giovanni Zanzi).

Rasadnik VIVAI F.LLI ZANZI, osnovan kao porodična firma Đovanija, Paola, Karla, Rite i Franka Zanzija, smješten je u blizini grada Ferrara u regiji Emilija Romanja. Ova administrativna regija sjeverne Italije (jedna od 20), sastavljena od istorijskih oblasti Emilije i Romanje. Glavni grad regije je Bolonja, a sam grad Ferrara u čijoj blizini je i navedeni rasadnik (mesto San Marko) udaljen je od Bolonje oko 50-ak kilometara sjeverno-sjeveroistočno i leži na jednom od kanala rijeke Po. Zbog delte ove rijeke renesansni grad Ferraara nalazi se na Uneskovoj listi svjetske baštine. Jadransko more – na istoku, rijeka Po – na sjeveru i Apeninske planine – na jugu čine povoljan geografski položaj i klimatske uslove koji izuzetno pogoduju razvoju voćarstva, pa se tako na svakom koraku mogu vidjeti plantaže voća: polja jagode čija berba je već počela, plantaže breskve, kajsije, trešnje, jabuke, sve savremeno i moderno.

Prirodni resursi, povoljne klimatske prilike, mogućnost navodnjavanja sa znanjem, iskustvom, tradicijom čine jedinstveni spoj koji je ovaj rasadnik svrstao među vodeće. U srdačnom razgovoru, od našeg domaćina gospodina dr. Đovanija Zanzija saznali smo da se u rasadniku godišnje proizvede 1,5 miliona sadnica različitih voćnih vrsta. Vrši se proizvodnja sadnica jabuke, kruške, kajsije, breskve, višnje. 30 000 živića jagode u boksovima od 100 do 3000 komada čuva se u hladnjači i čeka kupca. Osim za potrebe domaćeg voćarstva, znatna količina sadnica se izvozi u Tursku, Španiju, Ukrajinu, pa i Srbiju. Odmah po vađenju sadnice se dopremaju u hladnjače (posjetili smo jednu od četiri) i čuvaju do momenta sadnje, odnosno dalje prodaje. Besprekorno uređeno dvorište, cvijeće i novi, savremeni objekti i kancelarije doprinose da se posjetioci, slučajni prolaznici, kao i naša grupa, osjećaju veoma ugodno. Osim rasadničke proizvodnje firma ZANZI poseduje i plantaže voća: kruške, jabuke, breskve, višnje… Novi uzgojni oblici, gusta sadnja – kruška i jabuka posađene na rastojanju od 0,8 x 3,5 m, novi zasad jabuke tek podignut na rastojanju 0,5 x 3,5 m, eksperimentalni zasad breskve samo na 0,4 x 3,5 m, sistemi za navodnjavanje – kap po kap. Tek posađene voćke „plivaju“ u vodi. Jedna od rečenica koju dr. Zanzi stalno ponavlja uz osmjeh je: „Biljke vole vodu!“, „Voćke vole vodu!“

Sve plantaže pokrivene mrežama, sadnja sadnica sa prevremenim grančicama kalemljenim na slabo bujnim podlogama, nasloni oko kojih su u paru posađena stabla oprašivača (kod jabuke), prostor u redu očišćen od korova (hemijski tretiran). Savremeni sistemi gajenja, a u međurednom prostoru korovske biljke! Ova slika se ne uklapa u ono što smo napisali na početku priče. Ali naš uvaženi domaćin ne pridaje mnogo značaja, kako on kaže „sitnim travkama“, jer to po njegovim riječima jedan prohod mašina eliminiše.

I voćari ovog regiona, kao  i gospodin Zanzi susretali su se sa problemima koji trenutno prate voćarstvo kod nas. Radom, zalaganjem, praćenjem svjetskih trendova uspjeli su da unaprijede proizvodnju. Ništa nije tajna, svaka informacija je dostupna, na svako pitanje koje smo postavili dobili smo konkretan odgovor. Bilo je riječi o tehnologiji proizvodnje, berbi i čuvanju plodova, kalemljenju, kategorijama sadnog materijala, pa i o njihovim cijenama. Sadnica kruške sorte Santa Marija košta 3,80 evra, a sorte Karmen, koju naš domaćin hvali i preporučuje za gajenje i u uslovima naše zemlje je 4,5 eura.

Puni utisaka, informacija i novih znanja završili smo posjetu rasadniku ZANZI i krenuli ka našoj sljedećoj destinaciji, sa glavnim zaključkom da je za brže unaprijeđenje voćarstva pored ostalih faktora jedan od najvažnijih podizanje voćnjaka sa kvalitetnim sadnim materijalom.

Izvor: agroplod.rs

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare