Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Radionica za proizvođače alkoholnih pića
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Radionica za proizvođače alkoholnih pića

Radionica na temu procedura registracije/upisa proizvođača u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića i prezentovanje Predloga zakona o jakim alkoholnim pićima održana je dana 20. decembra u Beranama, u sali opštine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Radionici je prisustvovalo je oko 20 proizvođača, a ispred resprnog ministarstva prezentovala je Merisa Čekić, koja je predočila olakšice predviđene novim zakonskim rješenjem.

Iz ministarstva su pojasnili procedure upisa u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića u Centralnom registru privrednih subjekata, te neophodne korake za stavljanje jakih alkoholnih pića u promet

– Proizvođači jakih alkoholnih pića koji koriste voće,destilat i druge sirovine poljoprivrednog porijekla iz sopstvene proizvodnje imaju obavezu upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao i proizvođači od kojih se otkupljuju sirovine – navedeno je u saopštenju.

(Upis u Registar se vrši u regionalnim kancelarijama Odeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji koje su nadležne prema mjestu prebivališta nosioca poljoprivrednog gazdinstva ,bez obzira gdje se vrši poljoprivredna proizvodnja).

– Nakon upisa u CRPS proizvođač je dužan da podnese zahtjev za odobravanje objekta, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, u kojem se obavljaju djelatnosti proizvodnje i/ili prerade, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane (Službeni list CG br. 57/2015) – navedeno je iz tog resora.

Zahtjevi za odobravanje objekata, kako su pojasnili iz ministasrtva, koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade ili koji proizvode tradicionalne proizvode ili koriste tradicionalne metode proizvodnje hrane (do 500 l jakog alkoholnog pića) kao i zahtjev za odobravanje objekta za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane neživotinjskog porijekla mogu se preuzeti sa sajta Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fotosanitarne poslove (http://www.ubh.gov.me/biblioteka/obrasci).

Nakon navedenih upisa, proizvođač podnosi zahtjev za upis u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Formular zahtjeva i sve dodatne informacije u pogledu kriterijuma, kategorija, proizvodnje i deklarisanja jakih alkoholnih pića mogu se dobiti u kancelariji 9 Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Po završenoj proceduri upisa u nabrojanim registrima, proizvođač podnosi Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja zahtjev za ocjenu kvaliteta jakog alkoholnog pića. Ocjena kvaliteta jakog alkoholnog pića obuhvata fizičko-hemijsku analizu i organoleptičku ocjenu – pijasnili su iz ministarstva.

 

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare