Wishlist

There are no products on the Wishlist!
Wishlist link:

Nema proizvoda u korpi

Završen proces akreditacije za IPARD
Agros Montenegro / Blog / Aktuelno - Posljednje novosti / Završen proces akreditacije za IPARD

Podrška EU  39 miliona

Potpredjednik Vlade Milutin Simović i šef delagacije u Crnoj Gori EU Aivo Orav, na konferenciji za novinare održanoj 10. novembra u Danilovgradu, saopštili su da je program podrške investicijama u poljoprivredi IPARD II i zvanično akreditovan.

– Crna Gora je uspješno završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura sredstava EU. Sa dodatnih 12,1 milion iz nacionalnog budžeta i 35,7 miliona učešća korisnika, kroz IPARD program će se ukupno investirati 87 miliona eura – kazao je Simović.

On je napomenuo da je Vlada iz nacionalnog budžeta i međunarodnih programa, obezbijedila da se u narednom četvorogodišnjem periodu u poljoprivredni sektor uloži oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona eura bespovratne podrške, dodajući da je riječ o šansi koju poljoprivrednici moraju iskoristiti, a posebno je pozvao mlade ljude da se aktivno uključe.

Predstavljajući IPARD program, Simović je kazao da će se u ovoj fazi realizovati kroz dvije mjere: investicije u poljoprivredna gazdinstva  i u prerađivačke kapacitete.

Poljoprivredna gazdinstva će se podržati za investicije u iznosu od 10.000 eura do 500.000 eura  u sektorima stočarstva, mljekarstva, biljne proizvodnje, pčelarstva i akvakulture.

Ovom mjerom podržaće se: izgradnja, proširenje ili rekonstrukcija objekata, nabavka namjenske opreme i mehanizacije, investicije u sisteme za navodnjavanje,  nabavka sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u poboljšanje zemljišta. Podrška će iznositi do 60 odsto od ukupne investicije, što će se definisati javnim pozivom. Po riječima Simovića, za ulaganja koja realizuju mladi farmeri (do 40 godina starosti) podrška će iznositi do 65 odsto investicije, za ulaganja u poljoprivredna gazdinstva u planinskim područjima predviđena je podrška do 70 odsto investicije, a dodatnih 10 odsto može se dodijeliti ulaganjima u cilju zaštite životne sredine, i to samo za taj dio investicije.

Mjerom podrške prerađivačkim kapacitetima podržaće se investicije u iznosu od 40.000 eura  do 1.500.000 eura u sektorima mljekarstva, mesne industrije, vinarstva, maslinarstva, prerade voća i povrća, ribarstva i akvakulture.

Podržavaće se  izgradnja, proširenje ili rekonstrukcija objekata u svrhu prerade, kao i kupovina nove opreme i mehanizacije. Bespovratna podrška može iznositi do 50 odsto investicije. Za investicije koje se odnose na zaštitu životne sredine, podrška može biti povećana do 60 odsto.

Šef delegacije Evropske Unije, ambasador Aivo Orav smatra da je ovaj program sjajna prilika za sve poljoprivrednike kako bi ojačali i pripremili se za ulazak u Evrospsku Uniju, ali i za stvaranje novih radnih mjesta.

– Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo  postepeno usvaja EU standard  kroz proces pregovora i uz podršku Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA). Iskreno se nadam da će i ova podrška EU, kroz IPARD, donijeti još više poslovnog uspjeha poljoprivrednim domaćinstvima u Crnoj Gori, te da ćemo biti u prilici uskoro da zajedno promovišemo dosta novih IPARD projekata – kazao je on.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare